Skip to main content

Arthur Paul Pedrick is een Britse ‘een mans denk tank’, schrijft hij in zijn patentaanvraag uit 1975 voor zijn uitvinding voor het doven van branden in wolkenkrabbers.Hij smeekt daarin bijna dat zijn uitvinding gepatenteerd mag worden. Want zijn uitvinding kan helpen bij het blussen van de steeds hogere gebouwen, zowel huizenblokken als kantoren. Volgens Pedrick zijn er twee manieren om branden te blussen: het vuur koelen door er water overheen te gooien of voorkomen dat lucht en zuurstof bij de brand komt door schuim of andere middelen te gebruiken.

Bij hoogbouw is er het probleem dat ladders nauwelijks hoog kunnen komen en dat doorgangen naar trappen en liften vaak door de brand worden afgesneden. Zijn uitvinden bestaat uit een mat die vanaf de top langs het gebouw wordt afgerold. Dat kan automatisch of met een druk op de knop. Door de mat wordt de brand gestikt, doordat wordt voorkomen dat er lucht of zuurstof bij komt. Omdat daardoor ook mensen geen lucht meer krijgen zitten er gaten in de mat waardoor bepaalde kamers wel lucht krijgen.

Het patent is inmiddels bijna veertig jaar oud, maar brandweerlieden gaan bij hoogbouw nog steeds via de trap of blussen een brand op andere wijze. Er zal vast ergens een ongebruikte mat opgerold op een dak liggen te wachten op een brand, even ongebruikt echter als het patent.

Het officiƫle patentdocument (nr. GB1453920A)

Leave a Reply

*

code