Skip to main content

Anatomische AmusementsattractieHet idee voor een anatomische amusementsattractie ontstond in Disneyland. Shao-Chun Chuo uit een voorstad van Los Angeles liep er te mijmeren over de attracties. De attracties in pretparken en op kermissen zijn vooral gericht op fysieke sensatie, bedacht hij. Het zijn technische hoogstandjes, met wellicht achtbanen als summum.

De overige attracties in Disneyland zag hij als culturele en artistieke publiekstrekkers. Zoals de rondvaart in de Kleine Wereld, een attractie die te vinden is in elke Disneyland. In een bootje varen bezoekers daarbij langs diverse fraaie decors die meerdere landen van de wereld vertegenwoordigen.

Anatomie van het lichaam

Er is echter geen attractie die mensen bewust maakt van hun lichaam, mijmerde Shao-Chun Chuo verder. Ok, door elkaar worden geschut in een botsauto ervaren ze wellicht lichamelijk ongemak. En in een achtbaan of draaimolen voelen ze de centrifugale krachten op hun lichaam werken.

Maar echt nadenken over hun lichaam doen slechts weinigen. Alleen ouderen en mensen met lichamelijke aandoeningen zijn gemotiveerd goed voor hun lichaam te zorgen. Anderen misbruiken hun lichaam zelfs.

Anatomische amusementsattractie

Jonge mensen zijn echter meestal wel nieuwsgierig naar de werking van hun lichaam. En ineens ontstond het idee voor een anatomische amusementsattractie. Een educatieve en recreatieve rit waarbij de werking van het menselijk lichaam wordt onthult.

En het hoeft niet alleen de gangbare werking van een gezond lichaam te tonen. De anatomische amusementsattractie kan ook het zieke toestand laten zien en hoe je dat kunt vermijden. Dat maakt zo’n attractie veel breder inzetbaar.

Een ondernemer kan het op een manege plaatsen om ruiters de werking van het menselijk lichaam te onderwijzen. Het kan een van de vele attracties zijn op een cruiseschip. En zo zijn er veel meer voorbeelden van locaties waar anatomische amusementsattractie een welkome educatieve publiekstrekker kan zijn.

De uitwerking

De anatomische amusementsattractie mag je gerust voorstellen als een afgeleide van de Kleine Wereld van Disneyland. Of desnoods als een spookhuis. Het geheel ziet eruit als twee personen. Daarbinnen rijdt een treintje met bezoekers langs de vele lichaamsfuncties. Ze komen door de mond van de man en krijgen informatie over de werking van kauwen, speeksel, enzymen en rijden daarna verder in het spijsverteringssysteem.

Via het hart van de man komen ze in het hart van de vrouw is een liefdevolle gedachte die niet bij Shao-Chun Chuo opkwam. Vanuit het vrouwenhart zakt het treintje af naar de baarmoeder waar de eierstokken rammelen en een foetus de bezoekers toelacht. Er volgt uitleg over voortplanting, maar ook over geslachtsziekten. Ze zijn bijna aan het einde van de rit als ze langs de G-plek achterin de vagina naar buiten rijden, bukkend voor de clitoris.

Het patent van de anatomische amusementsattractie

Het officiële patentdocument US4865550A ( anatomische amusementsattractie (12 downloads) )

De samenvatting in het patent

Het educatief anatomische amusementsapparaat vormt een grote bouwstructuur met het uiterlijk van een man en een vrouw. Ze lijken te rusten onder een deken. De bezoekers worden in karretjes door een opeenvolging van holtes geleid die de interne organen van de man en vrouw simuleren. Toegang tot een hoofdkamer die een mondholte simuleert, wordt bereikt door een trap die wordt ondersteund door een gesimuleerde arm van de man. De mondholte toont daarbij tanden in normale en abnormale omstandigheden. Het dient als een opstelplaats voor een treintje om de bezoekers te vervoeren. De trein gaat in een gesimuleerde schedelholte van de vrouw, langs een doorsnede van gesimuleerde organen in het oor. Daarna rijdt het door een lichaamsgedeelte van het gebouw dat representatief is voor de buik van zowel de man als de vrouw. Eerst door een gesimuleerde slokdarm, maag en darm van een spijsverteringskanaal enzovoort …

Leave a Reply