Skip to main content

Anti-roken asbakHet lukte Wan Ping Chung maar niet van het roken af te komen. Hij had van alles geprobeerd. En er met vrienden over gesproken. Die bevestigden dat het niet eenvoudig is het rookgedrag te verminderen of te stoppen. Dus ging Wan Ping Chung er eens goed voor zitten. Onder het genot toen nog van enkele sigaretten, bedacht hij een anti-roken asbak.

Een anti-roken asbak

In 1991 legde Wan Ping Chung het patent vast. De asbak bestaat uit een basis waarin een fotocel of CDS fotosensor is geplaatst. Tezamen met een geïntegreerde schakeling en een luidspreker . Daar bovenop een afdekplaatje waarop een houder voor een sigarettenaansteker en de asbak.

Wanneer een gebruiker de aansteker verwijdert komt er licht op de CDS fotocel of fotosensor. Deze zet een geïntegreerde schakeling aan. Dat zorgt dat er een alarmsignaal afgaat door de luidspreker. Het is een waarschuwing voor de roker. Hij kan dan alsnog beslissen een sigaret of sigaar op te steken. Maar dat is dan aan diens eigen verantwoordelijkheid en discipline.

Waarschijnlijk werkt deze anti-roken asbak, eigenlijk een aansteker verwijder lawaaimaker, niet als een persoon stiekem in het donker een rokertje op wil steken.

Meer asbak patenten

Er zijn vele patenten met asbakken. Die zijn echter gericht op het voorkomen van rookwalm, onderdrukken de geur van rook of melden dt ze bijzonder materiaal gebruiken. Wan Ping Chung is een van de weinigen, of wellicht de enige, die zich met zijn anti-roken asbak richt op stoppen met roken. Hij schrijft over een aansteker, maar in de tekening toont hij een doosje lucifers.

Het patent van de anti-roken asbak

Het officiële patentdocument (nr. GB2251542A) ( patent anti-roken asbak (14 downloads) )

De samenvatting in het patent

De samenvatting over de anti-roken asbak komt overeen met bovenstaande omschrijving. Een asbaksamenstel omvattende een basis voor een CDS-fotoweerstand of fotosensor, een geïntegreerde schakeling en een luidspreker. Daarboven een bovendek op de basis voor een sigarettenaansteker en een asbak. Wanneer de sigarettenaansteker van zijn plaats wordt verwijderd, detecteert de CDS-fotoweerstand of fotosensor onmiddellijk het buitenlicht. Het activeert het geïntegreerde circuit om een audioalarm te geven via de luidspreker, om een roker te waarschuwen niet te roken.

Leave a Reply