Skip to main content

automatische flessenmakerFlessen bestonden al eeuwen. Dankzij de automatische flessenmaker van Michael Joseph Owens hoefde dat vanaf 1904 niet meer handmatig. Owens werkte al een tijdje in de glasindustrie. En hij had al diverse machines bedacht om de werkzaamheden te vergemakkelijken

Automatische flessenmaker

Owens experimenteerde al een aantal jaren met het maken van een automatische flessenmaker. Hij gebruikte daarbij het principe om een kleine hoeveelheid gesmolten glas vacuüm te trekken. Dit glas goot hij in een mal. Daarna zorgde hij met perslucht dat het glas de vorm van de mal aannam.

Kort na de overgang naar de 20ste eeuw was hij tevreden. Hij vroeg patent aan voor zijn ontwerp. En samen met Edward Libbey, met wie hij al lange tijd samenwerkte, begon hij de Owens Bottle Machine Company. Hij bleef zijn machine perfectioneren. Lange tijd was zijn uitvinding de enige volautomatische machine voor het maken van allerlei soorten flessen.

Meer patenten

Het patent uit 1903 bevat een uitgebreide beschrijving. Daarbij lijkt het alsof Owens elk schroefje en moertje heeft beschreven. Zijn uitvinding is echter vooral interessant door de geschiedenis. Eeuwenlang gebruikte men een pijpje om flessen handmatig glas te blazen. Owens automatiseerde dat. En zijn machine produceerde duizenden flessen per dag.

Kort na de automatische flessenmaker legde hij in 1907 ook een patent vast voor het maken van glasplaten. Hij nam daarna ook enkele patenten over van een andere uitvinder. Met Libbey begon hij een fabriek voor het produceren van glasplaten zonder patroon. Waarschijnlijk voor ramen.

Het patent van de automatische flessenmaker

Het eerste officiële patentdocument US766768 ( patent - flessen vulmachine - US766768 (46 downloads) )

Een samenvatting van het patent

De automatische flessenmaker is een machine voor het vormen van glaswerk, specifiek flessen. Het bestaat uit een deel dat de gewenste hoeveelheid glas verzamelt. Daarna wordt het verzamelde glas in een mal geblazen, waarna het zijn uiteindelijk vorm krijgt.

 

Leave a Reply