Skip to main content

baby anti-diefstal apparaatHet baby anti-diefstal apparaat roept vragen op. Want wanneer gaan creatieve mensen aan een probleem werken? Als ze ermee te maken krijgen natuurlijk. In Nederland bedenken we bijvoorbeeld geen oplossingen voor problemen met tijgers. Want die hebben wij hier, tot dat niet meer mag, alleen in kooien. In Aziatische dorpen gaf de tijger wel overlast, dus bedachten ze manieren om de beschermde dier buiten het dorp te houden.

Clifford R. Wheeless jr. komt uit een medische omgeving in Baltimore. Hij is de bedenker van het baby anti-diefstal apparaat. Een apparaat dat hij in zijn patent overigens bedoelt voor pasgeboren baby’s. Maar ons lijkt het ook zeer geschikt voor alle baby’s; alleen kan het dan niet aan de navelstrengklem wordt vastgemaakt. De vraag die het oproept is echter, ‘zouden er in Baltimore veel (pasgeboren) baby’s worden gestolen?’.

Het baby anti-diefstal apparaat

Een antwoord op de vraag geeft Clifford Wheeless in zijn patentaanvraag van 1990. Hij meldt daarin dat de ontvoering van pasgeboren kinderen uit ziekenhuizen een probleem is geworden. In die tijd zag men een oplossing in het vergroten van het aantal medewerkers dat over de pasgeboren kinderen waakt. Daarnaast werden sommige kraamafdelingen afgesloten en waren het niet voor iedereen toegankelijk.

Die maatregelen waren volgens Clifford echter niet voldoen. Het kwam nog regelmatig voor dat een ontvoerder eenvoudig wacht tot de kraamafdeling leeg is. En als er een medewerker uitkomt kan de ontvoerder vaak de deur nog snel openen voor het in het slot valt. ‘Je kunt een medewerker duizend keer zeggen dat hij of zij moet wachten tot de deur gesloten is. Dat gaat een paar keer goed …’.

Het probleem

Eenvoudige maatregelen en bestaande bewakingsinrichtingen blijken dus niet effectief om ontvoering van pasgeboren baby’s te voorkomen. Er was dus een probleem, en Clifford ging er eens goed voor zitten.

Alle in het ziekenhuis geboren baby’s krijgen in Baltimore een navelstrengklem op de navelstrengstomp. Dit zorgt voor snelle sluiting van de navelstreng, zonder bloedingen of infecties. Omdat alle baby’s zo’n klem op de navelstreng hebben, beredeneerde Clifford Wheeless, zal een ontvoerder denken dat het alleen een medische functie heeft. Daar moest hij dus de oplossing zoeken.

Bewegingsdetectie

Dat was nog even een puzzel. Maar toen bleek dat je een radiozender kunt aanpassen om beweging te detecteren was het opgelost. Een zendertje in een navelstrengklem is de eenvoudige oplossing.

Baby’s maken slechts kleine bewegingen; ze staan nog niet ineens op uit hun bedje. Dus wordt zo’n extreme beweging vastgesteld door de bewegingsdetector dan geeft het baby anti-diefstal apparaat een signaal naar de medewerkers.

Een holle of bolle navel

Na de geboorte wordt een klem gezet op de navelstreng, zo dicht mogelijk bij de buik van de pasgeboren baby. Het andere einde, dat aan de placenta van de moeder vastzit wordt afgeknipt. Het stompje, waaraan de klem en het baby anti-diefstal apparaat zijn bevestigd, droogt uit. Het valt er na een paar dagen pas af.

Er blijft dan een wondje over dat in het begin nog iets is opgebold. Tijdens de genezing trekt dit bij 90% van de baby’s in de buik. Ze krijgen een holle navel. Is er bij het wondje wat meer wondweefsel dan trekt de bolling zich niet volledig terug en houdt de baby een bolle navel. Het heeft dus niets te maken met het afknippen door de vroedkundige.

Het patent van het baby anti-diefstal apparaat

Het officiële patentdocument US4899134 ( pasgeboren baby anti-diefstal apparaat - US4899134 (12 downloads) )

Een samenvatting van het patent

Het baby anti-diefstal apparaat is een detecteerbaar element. Het wordt onopvallend aangebracht in een navelstrengklem. De klem dus die wordt gebruikt om de navelstreng van een pasgeboren kind vast te klemmen. Het detecteert ongeoorloofde bewegingen van het pasgeboren kind en voorkomt daarmee mogelijke ontvoering van het pasgeboren kind.

Leave a Reply