Skip to main content

Bril zonder montuurWe stellen ons voor dat John J. Rose tatoeages en piercings heeft. Hij bedacht de bril zonder montuur. Een bril dus die je zonder pootjes of soortgelijke bevestigingsmethode kunt dragen. Dat maakt de bril zonder montuur een praktisch en functioneel excuus voor het plaatsen van een piercing… wanneer je toe bent aan wat dioptrie om je zicht te verbeteren.

Bril zonder montuur

Het ontwerp bestaat uit een C-clip van elastomeer, een rubberachtig kunststof, met een metalen arm waar de glazen in zijn gezet. In zijn patent bespreekt Rose twee modellen. Eén waarbij de bril aan de wenkbrauw wordt bevestigd. De andere met de neus als plek voor de piercing. In beide gevallen blijven de oren dus vrij.

Een verbetering

In het model hiernaast zit de C-clip (nr 14) aan de buitenkant. In het meer besproken model zit de C-clip in naast de neus rustpunten (nr 12). De uitvinder zelf spreekt overigens in zijn patent niet van een uitvinding, maar van een verbetering. In het patent verwijst hij naar meerdere andere uitvindingen waar hij zich door liet inspireren.

Het patent van de bril zonder montuur

Het officiële patentdocument nr. US2005122467A1 ( patent montuurloze bril (21 downloads) )

De samenvatting van het patent

Een montuurloos glaswerk dat wordt bevestigd aan piercing-noppen of soortgelijke structuren die aan de menselijke jongen zijn bevestigd. Een geopenbaard ontwerp bestaat uit een elastomere C-clip die vast is bevestigd aan een distaal uiteinde van een metalen arm, die is bevestigd aan een frameloos glazen lenssamenstel. Dit ontwerp maakt een frameloze bevestiging van een bril aan wenkbrauwnoppen, de neusnoppen van een gebruiker of een vergelijkbare structuur mogelijk via een of meer elastomere C-clips. Bij één uitvoering kan de bril zonder montuur worden bevestigd aan wenkbrauwbouten en bij de tweede kan het montuurloze glaswerk aan een neusbout worden bevestigd. Beide ontwerpen zijn frameloos en vermijden zijdraad of soortgelijke oorstukken die gebruikelijk zijn om glaswerk tegen het gezicht van een gebruiker te houden.

Een montuur is een inlijsting. Toch zou je bij een bril met montuur ook kunnen denken aan alles waarmee je het monteert (op je gezicht). In plaats van ‘een bril zonder montuur’ zou je wellicht beter kunnen spreken van een frameloze bril.

Leave a Reply