Skip to main content

Cold Brew koffiezetapparaatHet Cold Brew Koffiezetapparaat is een patent van Robert Neace en Todd Maas. Robert wist niet beter dan dat koffie warm of heet wordt gezet. Tot hij een koud gezette koffie kreeg geserveerd. Niet warme koffie die koud was geworden, want die kende hij. Maar met koud water gezette koffie. De smaak beviel hem buitengewoon en hij liet ook zijn vriend Todd kennismaken met deze zogenaamde Cold Brew.

Cold Brew Koffiezetapparaat

Beide mannen enthousiast over de smaak, gingen ze op zoek naar een Cold Brew koffiezetapparaat. Daarin bleek een enorme ontwikkeling te zijn geweest, doordat het Cold Brew zetproces door meer mensen was omarmd. En niet zonder reden, volgens Todd.

“De bitter oliën en zuren in koffie lossen alleen op bij hoge temperatuur. Dat geeft de scherpe, zure smaak. Bij koud gezette koffie heb je dat niet’, vertelt Todd

Cold Brew

Bij de algemene methode van Cold Brew coffee zet je koffie door gemalen koffiebonen te mengen met koud water. Dat laat je in een afgesloten ‘bakje’ 12 tot 24 uur staan. Hierna wordt het mengsel gefilterd in een ander bakje.

Je kunt je al voorstellen dat je dit eenvoudige proces op allerlei manieren kunt uitvoeren. Bij het idee van het zandlopertje Cold Brew Koffiezetapparaat van Robert en Todd zie je het proces van koffie zetten voor je. Bovenin het ‘bakje’ met het mengsel. En daarna door de vernauwing het filteren.

Cold Brew en Dutch Coffee

Cold Brew lijkt op Dutch Coffee. We lazen een leuk berichtje over Dutch Coffee. Maar het zijn twee verschillende zetmethoden. Bij Dutch Coffee wordt ijswater in het mengsel gedruppeld. Terwijl bij Cold Brew, zoals hierboven beschreven, het mengsel eenvoudig een tijd rust.

Er zijn meer varianten in koude koffie zetmethoden. Daarbij zijn er ook verschillen die worden bepaald door het type Cold Brew Koffiezetapparaat. Zoals gezegd is daar een hele ontwikkeling in geweest. De oplossing van Todd en Robert is een van vele. Maar ook een van de vele die ongetwijfeld een lekker bakkie levert… als je van koud gezette koffie houdt.

Het patent van het Cold Brew Koffiezetapparaat

Het officiële patentdocument (nr. US 7858133) ( Cold-brew-koffiezetapparaat (19 downloads) )

De samenvatting in het patent

Een apparaat in de vorm van een zandloper, voor het koud zetten van koffie. Het bestaant uit een zetkamer, een extractiekamer en een middenstuk dat de zet- en extractkamers verbindt. De extract- en zetkamers omvatten twee uiteinden van het zandlopervormige apparaat en het middenstuk omvat een middengedeelte. De zetkamer herbergt een vrijstaande, op zichzelf staande filterconstructie met koffiedik in een microfijn gaas. Er wordt water in de zetkamer gegoten om koffie-extract te genereren door middel van koud-water infusie. Na het brouwproces wordt het apparaat omgekeerd en gaat de koffie door het middenstuk naar de extractkamer voor afgifte. Op deze manier gebrouwen koffie is minder zuur en smaakvoller dan de conventioneel warm gezette drank.

Leave a Reply