Skip to main content

draaagbare zittingEen draagbare zitting. Daarbij kunnen we ons direct een voorstelling maken. We hebben wellicht een beeld van het mogelijke uiterlijk van zo’n zitting. Maar vooral over het gebruik. Er zijn immers veel activiteiten waarbij we staan, maar waar we liever zouden willen zitten.

De draagbare zitting

Michael Bayley, de ‘uitvinder’ van deze draagbare zittinguit 1993, denkt bij die activiteiten aan wandelingen, liften, vissen en bootreisjes. Vaak is er geen stoel bij de hand. Of je hebt die niet mee kunnen nemen. Je kunt dan niet anders dan op de vaak natte en vieze grond gaan zitten. Dat is smerig. Maar het zit ook niet comfortabel.

De draagbare zitting van de Brit Bayley draag je eenvoudig als een taille-riem. Het zitkussen is draaibaar tussen een transportstand waarbij de zitting naar beneden hangt (de linker positie) en een zitstand (de rechter positie).

Het patent van de draagbare zitting

Het officiële patentdocument nr. GB2267208A ( patent draagbare zitting (13 downloads) )

De samenvatting in het patent

De inrichting omvat een zittingdeel met kussens dat scharnierbaar is gemonteerd op een flexibel tussendeel. Er is voorzien in een riem die op het orgaan is gemonteerd en die het mogelijk maakt dat de inrichting om het middel van een persoon wordt gedragen. De inrichting kan twee standen aannemen, een opgeborgen positie (afgebeeld) waarbij het orgaan in hoofdzaak plat tegen het orgaan ligt, en een zitpositie waarbij het orgaan onder het orgaan hangt en waarop de drager kan gaan zitten. Er kunnen bevestigingsmiddelen zijn aangebracht om het orgaan in de opgeborgen positie te houden. Een losmaakbare riem kan zijn voorzien om het orgaan tegen de billen van een persoon te houden. Het lid kan worden geprofileerd. Het orgaan en de onderzijde van het orgaan kunnen van waterdicht materiaal zijn.

Bayley heeft meer ideeën

Een aantal jaren na het deponeren van de draagbare zitting patenteert Michael Bayley een apparaat om weekdieren te vangen. Het ziet eruit als een hand citruspers. Hij trok het in 2000 goedgekeurde patent overigens later weer in. Het patentdocument heeft nr. GB2348591A ( Patent weekdieren opvang (11 downloads) )

Leave a Reply