Skip to main content

GeslachtskentekenHet idee voor een geslachtskenteken komt van stiff upperlip Engelsman Duncan Morriss Butlin. We houden van eenvoudige ideeën. Eenvoud is immers kenmerk van het ware, zoals de Nederlandse arts Herman Boerhaave in de 17de eeuw al zei. Dus bij deze kentekenplaat zien we direct een aanvullend D en H aan het bestaande cijfers en letters. Ok, of een V en M.

Het geslachtskenteken

Butlin wil dus een systeem waarbij de kentekenplaat van een auto het geslacht van de bestuurder aangeeft. Hij gaat daarbij verder dan twee letters. Butlin wil ook twee verschillende kleuren, één voor een man en één voor een vrouw. Op zich geen gekke gedachte. Dat maakt de zichtbaarheid in het steeds drukkere verkeer immers beter.

De plaat moet gemakkelijk verwisselbaar zijn, vindt Butlin. Logisch, want beide geslachten kunnen eenzelfde auto gebruiken. De kentekenplaat benut daarvoor bij Butlin eenvoudig beide kanten. Daarmee maakt hij het wel weer wat omslachtiger. In ieder geval in de productie, want de keerzijde heeft de uitsparingen, het reliëf, van de geslagen cijfers en letters.

Had hij voor de vrouw niet een opvouwbaar kenteken kunnen bedenken. Eentje die in de handtas kan. Of zijn wíj nu te seksistisch?

Het voordeel van het geslachtskenteken

Het voordeel van een geslachtskenteken kunnen we zelf bedenken. Maar Butlin legt het in zijn patent toch even uit. Inderdaad, andere weggebruikers kunnen hun rijgedrag aanpassen als ze zien dat er een man of vrouw voor hen rijdt. Om zijn seksisme te verbergen vermeldt hij dat vooral mannen zich netter zullen gaan gedragen, waardoor ook het aantal ongelukken zal teruglopen.

Genderkenteken

Het idee voor een geslachtskenteken is in 2000 gepatenteeerd. Dat is kort voor de discussie ontstond waarbij geslacht naar de achtergrond verdween ten gunste van gender. Dat is in feite hetzelfde als geslacht, maar gender verwijst meer naar de culturele, sociale en psychologische invulling van de man- en/of vrouwelijkheid.

Het patent van het geslachtskenteken

Het officiële patentdocument (nr. GB2339950A) ( patent gender kentekenplaat (14 downloads) )

De samenvatting in het patent

Tweezijdig (verschillende achtergrondkleuren aan beide zijden), omkeerbare kentekenplaten 1 zijn een gestandaardiseerd, gemakkelijk te veranderen symbool op de buitenkant van een motorvoertuig 2, die het geslacht of andere informatie over de bestuurder weergeven. De plaat is aan het voertuig bevestigd met ‘quick-release’, positieve vergrendelingsclips 3, om het snel omkeren van de plaat mogelijk te maken wanneer een bestuurder van het andere geslacht het overneemt, terwijl een veilige bevestiging aan de voertuigcarrosserie wordt gegarandeerd om het risico van toevallige onthechting. Het symbool maakt het geslacht van automobilisten direct zichtbaar voor andere weggebruikers en verandert daarmee de manier waarop ze met elkaar omgaan; weggebruikers zullen hun manieren verbeteren, beleefder worden, het gedrag van andere automobilisten beter voorspellen en zo de frequentie en ernst van verkeersongevallen verminderen. De achtergrondkleur kan ook vanuit het voertuig worden gewijzigd met behulp van elektroluminescerend vloeibaar kristal of elektroreflecterende panelen.

Leave a Reply