Skip to main content

Iedereen heeft het al eens bedacht. Bepakt en bezakt loop je in een stad en het begint te regenen. Je komt handen tekort om ook nog een paraplu vast te houden. Even flits het idee voor een hoofdparaplu door je gedachten. Maar je loopt snel door en zoekt een plek om te schuilen.

Hoofdparaplu

Wellicht liep Jim Amor ook door naar een schuilplaats. Maar toen de regen stopt legde hij zijn idee voor de hoofdparaplu wel vast. In 1985 ging hij daarvoor naar Britse patentbureau. Zijn idee is eenvoudig en de uitvoering wellicht even simpel. Je had het zelf kunnen bedenken, of bedacht het en legde het niet vast.

Wellicht omdat je dacht dat zo’n eenvoudig idee niet interessant is. En er zijn waarschijnlijk al veel ideeën rond paraplu’s. Het patent van Jimmy Amor begint dan ook nog eens met een algemene omschrijving:

Paraplu’s zijn bekend en ze hebben een frame dat is bedekt met materiaal. Het frame is in- en uitklapbaar tussen een ingeklapte opbergstand en een uitgeklapte stand die beschermt tegen regen. De bekende paraplu’s zijn meestal zodanig dat het frame wordt ondersteund op een centrale stang. Die wortdt in de hand vastgehouden wanneer het frame in zijn uitgevouwen stand is. De staaf kan een vaste staaf zijn. Wanneer het frame in opgevouwen positie is, kan de paraplu worden gebruikt als wandelstok. Of de staaf kan een inklapbare staaf zijn, in welk geval de paraplu inklapt tot een klein formaat. Het is meestal opgeborgen in een tas of een koffer wanneer deze niet in gebruik is.

Het patent van de hoofdparaplu

Het officiële patentdocument (nr. GB2172200A) ( patent hoofdparaplu (13 downloads) )

Samenvatting in het patent

Een hoofdparaplu (2) omvattende een frame (4) die onder materiaal (10) en die opvouwbaar en uitklapbare tussen een dubbelgevouwen opbergpositie en een uitgevouwen positie beschermen, frame ondersteuningsmiddelen (12) voor het ondersteunen van het frame (4) op iemands hoofd (14) zodanig dat het frame ondersteuningsmiddelen (12) zich boven en op afstand van de bovenkant van hoofd van de persoon (14), en losmaakbare bevestigingsmiddelen (28) voor het bevestigen van het frame ondersteuningsmiddelen (12) aan de iemands hoofd (14).

Leave a Reply