Skip to main content

mobiel biervatWe hebben allemaal weleens aan het ideale mobiele biervat gedacht. Je haalt bier voor je vrienden. Bij gebrek aan een dienblad balanceer je met teveel glazen terug van de bar naar het tafeltje. Wat zou het handig zijn het vat bier naast je te hebben. Of op het hoofd van een van de vrienden. Natuurlijk niet op jouw eigenhoofd.

Mobiel biervat

Waarschijnlijk herkende Randall Flann uit Milwaukee, USA de situatie. Hij bedacht het mobiele biervat. Een hoofddeksel, dat als een container vloeistof kan dragen. Aan de voorkant een tap waarmee je de vloeistof door zwaartekracht gedoseerd kunt uitschenken.

Op de bijgaande tekening is de uitsparing niet te zien. Die heeft Randall in de bodemwand gemaakt. De bodemwand is verlijmd met de container, waardoor je deze stabiel kunt dragen.

Gebaseerd op een oud principe

De basis voor het idee is eeuwen geleden al gelegd, begint Daniel Ryan, de door Randall ingehuurde octrooigemachtigde. Honderden jaren geleden vonden mensen immers het vat al uit om vloeistoffen te bewaren. Hij vergeet te vertellen dat daar in het begin een gat in zat, met een kurk. Hij gaat direct naar de uitvinding van de tap, om de substantie af te geven.

Belangrijk is natuurlijk de opmerking dat het transport van zo’n vat door dieren gebeurde. Of er werden mechanische middelen ingezet, die hoofdzakelijk bij korte afstanden volstonden. Waarmee Daniel maar wil zeggen dat het idee van Randall een logische stap is.

Voedingsveilige plastic

Wanneer je de tekening bekijkt denk je toch allereerst aan een leuk houten vaatje. Maar volgens het patent uit 1998 moet het een lichtgewicht hoofddeksel zijn van gegoten Food Grade plastic. Oftewel van kunststoffen die aan voedingsnormen voldoen. Dat betekent onder andere zonder kleurstoffen en materialen die een risico vormen voor de menselijke gezondheid. Maar plastic. De voedingsveilige norm kan evengoed met een houten vat, waarbij eventueel aan de binnenzijde een coating is aangebracht.

Het patent van het mobiele biervat

Het officiƫle patentdocument (nr. WO9939598A1) ( patent biervat op hoofd (11 downloads) )

De samenvatting in het patent

Het hoofddeksel (12) voor het afgeven van een vloeistof heeft een houder (28) om de stof te dragen. Aan de houder (28) is een tap (14) bevestigd. De tap (14) kan worden geopend om de substantie door zwaartekracht, zuigkracht, druk of lichtstroom uit de container (28) af te geven. De tap (14) kan worden gesloten om de substantie in de kamer (20) vast te houden. Een hoedachtige uitsparing (26) is gevormd in de bodemwand (24) van de houder (28). Deze is zodanig bemeten om op het hoofd van een persoon te worden gedragen. En om de houder (28) in een vrijstaande toestand te houden tijdens het handsfree lopen van de persoon.

Leave a Reply