Skip to main content

PEZ doseerverpakkingIn 1927 bedacht de Oostenrijker Eduard Haas een pepermuntje. Hij wilde een alternatief voor sigaretten. Haas begon een snoepfabriek en noemde zijn merk PEZ, een afgeleide van het woord Pfefferminz. De pepermuntjes verkocht hij in blikken doosjes.

Kort na de Tweede Wereldoorlog liet hij de PEZ doseerverpakking ontwikkelen. In 1948 stelden patentbureaus vast dat het ontwerp uniek was. Hij vroeg patent aan, met als uitvinders zichzelf en de ontwerper. Op het patent, dat eind 1952 werd goedgekeurd, staat ontwerper/uitvinder Oskar Uxa echter als enige genoemd.

PEZ doseerverpakking

De PEZ doseerverpakking, ook wel zakcontainer genoemd, is een verbetering. Bij de zakcontainers van voor 1948 moest de gebruiker het apparaat openen en een tablet eruit peuteren. Bij de PEZ dispenser is echter bediening met één hand mogelijk.

Vanaf 1957 plaatst de fabrikant een driedimensionale kop van een Haloween heks op het scharnierend deksel. Het jaar wordt die vervangen door bekender karakters, te beginnen met Popeye. Daarna volgens overigens voor het eerst ook andere smaken van het pepermuntje.

Patenten

De PEZ doseerverpakking wordt regelmatig aangepast. Op de in de handel verkrijgbare producten staat vanaf het begin het betreffende patentnummer. In 1965 legt het bedrijf een patent vast waarbij bij de oprichter Eduard Haas zelf als uitvinder noemt. Vanaf de datum van vastlegging staat dat nieuwe nummer op de dispenser.

Voor de vele verzamelaars is het een tijdsaanduiding. Bijvoorbeeld voor de vrouw van Pierre Omidyar. Haar verzameling PEZ doseerverpakking bracht haar echtgenoot, toen nog vriend, ertoe eBay op te zetten.

Het patent van de PEZ doseerverpakking

Het eerste officiële patentdocument US2620061 ( patent - pez dispenser (first) US2620061 (10 downloads) ) uit 1952

De aangepaste versie uit 1968, aanvraag uit 1965 US3410455 ( patent - pez dispenser (second) US3410455 (10 downloads) )

Een samenvatting van het patent

De PEZ doseerverpakking is een zakcontainer met een scharnierend deksel. Het kan verschillende artikelen bevatten, zoals tabletten, pillen, overig snoep en dergelijke. De dispenser kan worden geopend en gesloten met één hand. De inhoud presenteert zich daarna gemakkelijk en in hygiënische en ongerepte staat. Het kunnen bedienen met één hand is in het algemeen handig, maar vooral voor hen die slechts een hand vrij hebben, zoals automobilisten.

 

Leave a Reply