Skip to main content

Philips koffiezetterOk, het is geen opmerkelijk patent. Maar wel leuk om deze ook deze eens te bekijken. De meeste andere patenten zijn vastgelegd in een document van 6 tot 12 pagina’s. Het document van deze Philips koffiezetter, overigens samen met Sara Lee vastgelegd, bestaat uit 115 pagina’s. Daarvan beslaan de tekeningen van het apparaat en onderdelen 67 pagina’s.

Philips koffiezetter

De uitvinders zijn Gerbrand de Graaff, Ivo van Os, Chris Moorman en Joost Knitel. Het patent beschrijft het koffiezet apparaat, de cartridge waarin de koffie zit en de koffiemolen waarin de gebruiker de cartridge plaatst. De cartridge is de verpakking die door Sara Lee in de winkels wordt verkocht.

De ‘uitvinders’ van dit apparaat spreken overigens niet van een koffiezetter. Hun vinding betreft een koffiebrouwapparaat. En het koffiebonenverpakkingpatroon is ingericht voor het vasthouden en verstrekken van de koffiebonen. Het bevat ook de middelen om de koffiebonen door het apparaat te transporteren.

De bedenkers bespreken de werking en alle onderdelen uitgebreid in het patent. Daarbij liggen veel zaken voor de hand. Maar in een patent moeten ze het vastleggen. Dan krijg je bijvoorbeeld een uitleg als ‘In deze beschrijving kan koffieboon dus ook worden opgevat als een gefragmenteerde koffieboon. Dat wil zeggen, die nog moet worden gemalen voor de bereidingde gewenste koffiedrank’.

Leuk is natuurlijk dat dit patent ook daadwerkelijk tot een product heeft geleid. Veel van de hier verzamelde patenten komen niet verder dan het patentdocument. Klik hier voor een afbeelding zoals het in de winkel staat, de Philips Senseo Sarista.

Het patent van de Philips koffiezetter

Het officiële patentdocument (nr. EP2436287A2) ( patent philips coffeemachine (9 downloads) )

De samenvatting in het patent

Er wordt een koffiedranksysteem beschreven. Inclusief een koffiebonenverpakkingspatroon en een koffiezetingapparaat bestaande uit een maalinrichting. Daarin is de koffiebonenverpakkingspatroon verwijderbaar aan te sluiten op het koffiemolenapparaat. De koffiebonenverpakkingpatroon is ingericht voor het vasthouden en verstrekken van koffiebonen. En inclusief aangepaste transportmiddelen  waardoor het transport van de koffiebonen mogelijk is. Het koffiebrouwapparaat omvat een motor voor het aandrijven van het transportmiddel van de eerste koffiebonenverpakkingpatroon. Het systeem omvat verder een gemalen koffieverpakkingspatroon …

Leave a Reply