Skip to main content

Schetenvanger

Het is gewoon een ordinaire schetenvanger. Maar in zijn patentaanvraag van 1995 houdt ‘uitvinder’ Colin Louis Avern Leakey het netjes. Hij heeft het over een apparaat om flatusgas te verzamelen van menselijke en dierlijke patiënten.

Een schetenvanger

Echt ingewikkeld maakte Leakey het niet met zijn schetenvanger. Het apparaat bestaat uit een buis, die de patiënt of een ander in de anus van de patiënt moet steken. De schetenvanger vangt de winden daarna op in een gasdichte zak. We hadden het zelf kunnen bedenken.

Maar Leakey is niet voor één gat te vangen. Hij heeft er zelfs een filter tussen bedacht. Want er kunnen vaste stoffen meekomen met de scheet. En sommigen gebruiken het woord flatus, dat volgens het woordenboek ‘lozing van darmgassen’ betekent, ook voor gassen die uit de vagina ontsnappen. Uh…, volgend onderwerp.

Winden laten heet flatuleren

Klaar met de schetenvanger? Een leuke tekst over flatuleren las ik op de site van René van Maarsseveen. Er is ook een soundboard op de pagina geplaatst waarmee je allerlei scheten kunt horen. Die kun je echter niet te vangen zijn in de schetenvanger.

Het patent

Het officiële patentdocument nr. GB2289222A ( patent schetenvanger (19 downloads) )

De samenvatting

Een inrichting voor het opvangen van flatusgas van een mens of dier, waarbij de inrichting een gasdichte verzamelbuis omvat om in het rectum van de proefpersoon te worden ingebracht en vasthoudmiddelen die een paar O-ringen omvatten die in de sfinctergroef van de proefpersoon kunnen worden vastgehouden, voor het vasthouden het apparaat in het onderwerp met de O-ringen die zorgen voor een gasdichte afdichting. Het uiteinde van de buis die in het onderwerp wordt ingebracht, is van openingen voorzien en bedekt met een gaasfilter om het binnendringen van vaste stoffen te voorkomen. Dit uiteinde van de verzamelbuis is ook bedekt met een gasdoorlatende blaas, waarbij het distale uiteinde van de buis is aangesloten op een gasdichte verzamelzak.

Leave a Reply