Skip to main content

SchouderriemhouderWe herkennen het probleem dat de schouderriemhouder oplost. Want een tas, hangend aan een schouder, kan soms lastig schuiven. En het is dan handig als iets de schouderriem op zijn plaats houdt.

Maar in het patent lezen we dat het bestaat uit ‘a base member carrying an adhesive for removably attaching the retainer to the skin on the shoulder of the user’. Een basisdeel dus met kleefmiddel om de houder verwijderbaar aan huid op schouder van de gebruiker te bevestigen. Dat lijkt ons toch niet zo prettig.

Een schouderriemhouder

Michael S. Riggi heeft het probleem wel begrepen. Hij zag in 1988 dat schoudertassen steeds populairder zijn geworden. Veel mensen vinden aan het gebruik echter vervelende kantjes zitten. Met name door de neiging van schouderriemen op de schouder te schuiven. En soms zelfs helemaal van de schouder te glijden.

Er zijn meer oplossingen bedacht. Daarbij worden kledingstukken voorzien van stoffen stroken of zoiets. Een deel daarvan bevestigt men dan permanent aan het kledingsstuk. Dat kan bijvoorbeeld met een knoop. De schouderriem kun je dan losmaken zoals je een jasje of ander kledingstuk met knopen open doet. Anderen bedachten ook oplossingen met veiligheidsspelden en dergelijke.

De meeste oplossingen vereisen ofwel een wijziging in de structuur van het kledingstuk van een gebruiker of creëren lelijke gaten daarin. Verder is geen van deze oplossingen te gebruiken bij bijvoorbeeld een strapless zwempak. Of bij een ander kledingstuk dat geen kledingstukmateriaal heeft waaraan een schoudertasriem kan worden bevestigd.

Kleefmiddel

Het kleefmiddel blijft ons dwarszitten, dus zijn we heel benieuwd naar de oplossing van Michael Riggi. Hij wil de schouderriemhouder bevestigen aan de huid op de schouder van de gebruiker. Hij heeft daarbij waarschijnlijk vooral een strapless kledingstuk in gedachten. En wellicht ligt een kleefstof dan voor de hand.

Hij geeft daarbij de voorkeur aan een basiselement met geringe coating en een kleefstof. Voor andere situaties dan een strapless kledingstof kan wellicht een mild klevende kleefstof worden gebruikt. Maar met die kleverige boek het lijkt bij ons schouderriemhouder de oplossing wellicht ergerlijker dan de kwaal. Kijk zelf maar even naar het patent om te zien of je er iets van kunt maken …

Het patent van de schouderriemhouder

Het officiële patentdocument US4811876 ( schouder band vasthouder - US4811876 (14 downloads) )

Een samenvatting van het patent

Een schouderriemhouder positioneert de schouderriem van een handtas of iets dergelijks op de schouder. Het schuift daardoor niet. Deze schouderriemhouder bestaat uit basisdeel met kleefmiddel om de houder verwijderbaar op de schouder aan de huid van de gebruiker te bevestigen. Tevens heeft het een vasthouddeel. Dat kan loskomen van het basisdeel en heeft een uitsparing voor het opnemen van de schouderband.

Leave a Reply