Skip to main content

seks pakDe Fransman Stevan Prokic bedacht in 1988 een seks pak ter bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten. Het bestaat uit een ‘externe bekleding’ van flexibele kunststof.

Een seks pak

Hij meldt in zijn patentaanvraag dat hij dit kunststof seks pak het liefst transparant heeft. Hmm, ik dacht even dat er een steekje bij hem los was, wie bedenkt zo’n pak. Maar het is een voyeur.

Het seks pak omvat het gehele lichaam, maar heeft een voorziening voor een huls waaraan minstens één condoom kan worden bevestigd. Hoe die bevestigd moet worden dat laat Prokic open. Hij suggereert een ritssluiting, klittenband, drukknopen, lijm of halfharde haken.

Bij die laatste denk ik aan een corset. Zo’n kledingsstuk zag ik bij mijn oma soms als een lange lap over een rugleuning hangen. Er zaten allemaal kleine haakjes aan. Ik heb altijd gedacht dat het de voorloper van een ritssluiting was.

Dat het seks pak vooral een idee is blijkt ook uit de opmerkingen over het materiaal. Prokic doet namelijk ook voor het flexibele plastic van het seks pak suggesties. Dat zou bijvoorbeeld van polyvinylchloride kunnen zijn, een composiet van polyvinylchloride en rubber. Het kan ook van polyethyleentetravinyl zijn, het materiaal waarvan ook PET-flessen zijn gemaakt. Maar hij voegt toe dat het  elk ander equivalent materiaal kan zijn.

Romantiek met twee delen halfstijve kunststof

Alle romantiek is weg als je leest dat Prokic het masker als een chirurgenmaskers wil vastzetten. Achter het hoofd gebonden, waarbij een beeld opkomt van Hanibal Lector. Helemaal als hij in zijn patent schrijft over de twee uitstekende delen van halfstijve kunststof. Die gaan ter hoogte van de mond het pak binnen. De drager van het seks pak moet deze delen in de mond tussen de binnenwand van de wangen en het tandvlees plaatsen.

En waar zijn deze halfstijve delen voor bedoeld? Ze omvatten een buisvormig kanaal dat zich uitstrekt naar de achterkant van het masker. Daar zorgt een opening voor het ontsnappen van eventuele muffe lucht. Bij voorkeur heeft het masker overigens ook een opening voor de neusgaten.

Het patent van het seks pak

Het officiële patentdocument (nr. FR2640874A1) ( patent sexpak (9 downloads) )

De samenvatting in het patent

Deze keer in de originele taal. De vertaling staat min of meer hierboven:

La présente ínvention concerne un dispositíf de protection contra les maladies transmissibles constitué d’une enveloppe en matiére plastique souple. de préférence transparente, recou­vrant une partie au moins du corps et comportant des moyens de fixation 9 d’un préservatif 4. Elle concerne également un préservatif destiné a étre mis en aiuvre sur un tel dispositif de protection.

Leave a Reply