Skip to main content

sierarmatuur met animatieDe sierarmatuur met animatie is een patent uit 1997 bedacht door William R. Killian uit Abington.

Mensen plaatsen altijd decoraties op buitenlocaties. Eeuwen geleden begon dat al met standbeelden van mensen en andere figuren langs paden, in tuinen, op pleinen en andere ruimtes. Geleidelijk kwamen er bewegende figuren, bijvoorbeeld een geanimeerde tuinkabouter. Waarom geen sierarmatuur met animatie, dacht William R. Killian, die door zijn vrienden Bill wordt genoemd.

Bestaande figuren in tuinen zijn direct zichtbaar. De bewoner moet de animatie vooraf aanzetten. Daarna blijft de beweging in stand tot iemand het weer uitzet. En het doel van de figuur is aandacht trekken. Maar waarom, het zou toch om de tuin moeten gaan. Daar wilde hij rekening mee houden bij het uitwerken van zijn idee voor een sierarmatuur met animatie.

Sierarmatuur met animatie

William kwam uiteindelijk op een ornament bestaande uit een cilindrische behuizing. Deze begraaft de bewoner in de aarde. Het heeft een decoratieve deksel die lijkt op een bloempot en die de behuizing bedekt. In de behuizing zelf bevindt zich een figuur, dat kan een kuikentje zijn of een eekhoorn, konijn of ander diertje.

Door het geheel uit te voeren met sensors kan het detecteren wanneer een vooraf bepaalde omstandigheid plaatsvindt. Een situatie zou kunnen zijn de aanwezigheid van een dier van bepaalde grootte. Op het moment dat dit gebeurt activeert het mechanisme dat het sierdeksel ophoog beweegt. Het figuur in de behuizing toont zich, eventueel met bijbehorend geluid. Na een ingestelde tijd zakt de behuizing weer omlaag.

Het patent van het sierarmatuur met animatie

Het officiƫle patentdocument US6416217 ( patent - sierornament met animatie - US5322717 (13 downloads) )

De samenvatting in het patent

De onderhavige uitvinding is een geanimeerde sierarmatuur voor installatie in een tuin of soortgelijke buitenruimte die mensen bezoeken. Bij het naderen van een waarnemer, begint de armatuur te werken om te verrassen en te entertainen door een decoratieve bloempot op te tillen om een klein beeldje eronder te onthullen, en optioneel geluiden uit te zenden, en na vertrek van de waarnemer stopt de armatuur met werken.

Leave a Reply