Slakken kunnen een groot probleem zijn in tuinen. Nadat de Engelsman Michael Bayley weer eens aangevreten plantjes in zijn tuin zag, zocht hij naar een oplossing. Het werd het slakken lokapparaat. Hij koos daarbij voor een oplossing zonder chemicaliƫn, omdat er ook vaak kinderen in tuinen spelen en huisdieren.
Slakken lokapparaat
Het slakken lokapparaat van Bayley is niet per se een slakkenval. De slakken die zich erin verzamelen kunnen daardoor later op een veilige plek buiten de tuin worden losgelaten. Zijn lokapparaat werkt daartoe met water. Terwijl gebruikers van een slakkenval doorgaans met bier werken, dat ook niet-chemisch is.
Bier trekt slakken aan, doordat de lucht ervan lijkt op een geur die ze zelf aanmaken bij hun spijsvertering. Bier is echter dodelijk en dat is water niet.
Een lokapparaat nodig?
Uit onderzoek blijkt dat van elke slak boven de grond er ongeveer vijf onder de grond zijn. Een slak houdt vooral van schimmels en zwakke planten. Wanneer ze goede planten aanvreten, betekent dit dat er te weinig rottende aarde is. Wanneer je last hebt van slakken en je wilt ze niet doden, kun je dus ook een bakje compost in een hoekje van de tuin zetten.
Het slakken lokapparaat van Bayley is in feite een eenvoudige constructie. In zijn patent verwijst hij vooral naar de tekening.
Het patent van het slakken lokapparaat
Het officiƫle patentdocument GB2348591 ( patent - slakken-lokapparaat GB2348591A (6 downloads) )
Een samenvatting van het patent
Het weekdier lokapparaat bestaat uit een koepelvormig beschuttingselement met ingangen op grondniveau. Een uitsteeksel vormt een handvat, dat is aangebracht aan de bovenkant van de koepel. Het is somgeven door een ringvormige uitsparing die in vieren is verdeeld. De uitsparing werkt als een reservoir voor water. In de bodem zijn gaten aangebracht waardoor water in het binnenste van de inrichting kan druppelen. Een schuin inzetstuk in het uitsteeksel zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden en dat het apparaat een vochtige binnen omgeving behoudt.