Skip to main content

teenpoppetjeWat moet je ermee, is het eerste dat we denken bij het teenpoppetje. Maar er zijn al meer gekke producten geweest die een wereldwijde rage werden. Dat moet ook David J. Budreck hebben gedacht. Hij patenteerde het teenpoppetje in 1998.

Het teenpoppetje

Het teenpoppetje bestaat uit een holle, elastische cap. Die plaats je eenvoudig op een teen. Het lijkt dus op een vingerhoedje. Die zijn echter meestal van metaal. Terwijl je het teenpoppetje over de betreffende teen spant. Daarvoor moet het elastisch zijn.  En daarmee wordt het poppetje direct beweegbaar. Het is volgens Budreck een geanimeerde beweging aan het eind van je lichaam, bij je voeten dus.

Vele voorgangers

David J. Budreck wist dat hij met zijn teenpoppetje vele voorgangers had. Daar verwijst hij dan ook naar in zijn patent. Dat is overigens niet ongebruikelijk. Wel is het aardig dat hij de achtergrond van zijn idee vertelt. Daarbij meldt hij dat andere patenten, bijvoorbeeld van vingerpoppetjes, hem inspireerde.

Het patent van het teenpoppetje

Het officiële patentdocument nr. US5830035A ( patent teenpoppetje (10 downloads) )

De samenvatting in het patent

Een pop is aangepast om te worden gemonteerd op een enkele menselijke vinger voor het verschaffen van geanimeerde beweging van een beeldje dat reageert op beweging van de enkele menselijke vinger. De pop omvat een holle, elastische dop met een binnenwand die een holte definieert waarin de enkele menselijke vinger nauwsluitend wordt opgenomen. De dop omvat een veerkrachtig nekgedeelte om het beeldje op een afstand van de enkele menselijke vinger te ondersteunen, zodat beweging van de enkele menselijke vinger ervoor zorgt dat het nekgedeelte en het beeldje heen en weer oscilleren onder invloed van het gewicht van het beeldje.

Geïnteresseerd in het vingerpoppetje waar Budreck in zijn patent naar verwijst? Het is bedacht door Joel Lee Gerst uit Berkeley, Californië. Zijn patent kreeg nummer US3911618A ( patent vingerpoppetje (9 downloads) ). Er zijn echter veel meer patenten van vingerpoppetjes. Zoals er ook allerlei varianten van het teenpoppetje.

Leave a Reply