Skip to main content

Wakker maken apparaatTijdens de Industriële Revolutie ontstond de behoefte aan arbeiders op tijd wakker maken. Er waren wisseldiensten en als mensen te laat op hun werk kwamen was dat lastig. Er ontstond een nieuw beroep, de Poorder. Het waren medewerkers van een bedrijf die langs deuren gingen om mensen wakker te maken.

Samuel Applegate zocht het in een andere oplossing. Hij bedacht een wakker maken apparaat. Geen wekker, want die was 200 jaar eerder al bedacht door de Amerikaan Levi Hutchins. Applegate bouwde daar echter wel op voort.

Wakker maken apparaat

Volgens Applegate waren er talrijke mensen die niet meer wakker werden van het geluid van een wekker. Die waren daar zo aan gewend dat ze gewoon door het geluid heen sliepen. Dus zocht hij het in fysiek contact.

In zijn patent gaat hij uit van een frame dat boven een slapende hangt. Er hangen koorden aan waar lichte houten voorwerpen aan zijn bevestigd, maar liefst kurken. Het geheel wordt aangestuurd door een soort wekker, waarop de gewenst wek-tijd is ingesteld. Een ontgrendelingsmechanisme zorgt daarna, op de ingestelde wek-tijd voor het loslaten van het frame. Waarna de gebruikers wakker worden door het contact met de blokjes.

En er zal licht zijn …

In het patent van Applegate wijst hij ook op mogelijke aanvullingen op zijn wakker maken apparaat. Er kan bijvoorbeeld eenvoudig iets aan worden toegevoegd om gelijk met het wakker maken een licht aan te doen. Dat licht bestond in 1881 nog uit een gaslamp.

Twee jaar later zou in New Jersey, de staat met de woonplaats van Applegate, als eerste ter wereld op een elektrische verlichtingssysteem met bovenleidingen in gebruik worden genomen. Thomas Edison wilde ermee aantonen dat een gehele wijk verlicht kan worden vanuit één centraal gelegen stoomgenerator.

Het patent van het wakker maken apparaat

Het officiële patentdocument US256265 ( patent - wakker maken apparaat US256265 (12 downloads) )

Een samenvatting van het patent

Het hoofddoel van mijn uitvinding is een eenvoudige en effectief apparaat voor het wakker maken. Met name van personen die aan het geluid van een alarm zijn gewend. Waarbij de slaap niet wordt verstoord door als dat alarm afgaat. Bij het uitvoeren van mijn uitvinding hang ik een licht frame in een zodanige positie boven de slaper etc.

Leave a Reply