Skip to main content

Zonnewijzer op grafsteenDe Fransman Emile Vilaplana leek het een leuk idee om een zonnewijzer te maken waarop de huidige tijd en bijvoorbeeld verjaardagen uit het verleden zijn vastgelegd. Van de overledenen. Want hij voorziet de zonnewijzer op een grafsteen. Ja, een zonnewijzer op grafsteen.

Zonnewijzer op grafsteen

Het zou kunnen dat Emile zijn idee niet per se bedoelde voor grafstenen. Hij noemde het ook wel een recreatieve buiten-installatie die een zonnewijzer vormt. Maar in zijn patent tekent hij de zonnewijzer op grafsteen. Dus dat zal wel de oorsprong van zijn idee zijn.

In zijn boek ‘Patentes Increíbles’ noemt de onderzoeker J. Angel Menendez Diaz het idee ‘Calendario solar indicador de aniversario para tumbas’. Letterlijk vertaald dus een ‘zonnekalender jubileumindicator voor graven’. Hij is dus ook afgeleid door de tekeningen.

Maar uiteindelijk overlijdt Emile en zijn graf wordt daadwerkelijk ingericht zoals hij dat bedacht en patenteerde. Op zijn graf staan zijn geboorte- en sterfdag genoteerd als donderdag 16 december 1926 en woensdag 9 november 2005. Zijn vrouw Marie ligt naast hem en ze heeft een eigen steen met daarop haar geboortedag donderdag 30 mei 1929.

Op het graf geeft de zonnewijzer elke dag de zogenaamde efemeride elementen aan. Zoals de tijden van opkomst en ondergang van de zon en maan,en de fasen hiervan. De tijden volle maan, rangorde van de dag en de week en nog meer gegevens worden weergegeven.

Het patent van de zonnewijzer op grafsteen

Kijk zelf maar even of je het begrijpt. Het officiële patentdocument (nr. FR2780195A1) ( patent zonnewijzer op graf (21 downloads) )

De samenvatting in het patent

Inrichting voor het markeren van verjaardagsmomenten door de zon. Die projecteert tijdens deze momenten de schaduw van een ondoorzichtig object op elk oppervlak. Dat oppervlak heeft passende sporen gekregen, vastgesteld door berekeningen en geïdentificeerd door datums en symbolen. De schaduw kan worden vervangen door een lichtvlek die door een in het object geprikt oogschelp filtert. De rigoureuze en stabiele positionering van het leesinstrument wordt verzekerd door een geschikte ondersteuning. En door de ruimtelijke relaties tussen het leesinstrument en het schaduwdragende object. Beide worden bepaald door berekening. De stabiliteit van het schaduwdragende object  wordt door alle geschikte middelen verzekerd.

Een bericht over het graf van Emile Vilaplana vond ik op een Franse website

Leave a Reply